Ciasto ajerkoniakowe z bitą śmietaną kawą i czekoladą
Ocena:
4.44
(199)
2 godz. 0 min.
Smaczne ciasto z ajerkoniakiem, polecam.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
4 duże jajka
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka ciemnego kako
1 łyżka mąki
szczypta soli
Mas śmietanowa;
0,75 litra śmietanki kremowej 30%
1 cukier waniliowy podwójny
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
250 ml ajerkoniaku lub kremu ajerkoniakowego
10 dag gorzkiej czekolady lub deserowej
Ciasto ajerkoniakowe z bitą śmietaną kawą i czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Białka oddzielić od żóltek, ubić na sztywno z odrobiną soli, nastepnie dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze ubijać, potem dokładamy żółtka.Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia
Podzielić ciasto na 2 części ,do jednej dodać kakao, a do drugiej płaską łyżkę mąki.Pieczemy ciasta na termoobiegu w 180 st jednocześnie, w blaszkach 25x40 cm,około 15-20 min( możemy upiec ciasta każde osobno, wtedy składniki dzielimy na pół)
Blaszkę po pieczeniu ciasta wykładamy folią lub pergaminem i wkładamy ciemne ciasto, na to wykładamy połowę masy śmietanowej z kawą. Kładziemy jasne ciasto i nasączamy dokładnie ajerkoniakiem, następnie wykładamy jasną masę śmietanową, dokładnie rozprowadzamy nożem, ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Wykonanie masy śmietanowej:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, rozpuszczoną w 4-5 łyżkach wrzącej wody. Dzielimy śmietanę na pół, do jednej części dodajemy kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w łyżce przegotowanej wody.