Ciasto ajerkoniakowe z bitą śmietaną kawą i czekoladą

Ocena:

4.44 (199)

  • 2 godz. 0 min.
Smaczne ciasto z ajerkoniakiem, polecam.

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 4 duże jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka ciemnego kako
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • Mas śmietanowa;
  • 0,75 litra śmietanki kremowej 30%
  • 1 cukier waniliowy podwójny
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 250 ml ajerkoniaku lub kremu ajerkoniakowego
  • 10 dag gorzkiej czekolady lub deserowej

Ciasto ajerkoniakowe z bitą śmietaną kawą i czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka oddzielić od żóltek, ubić na sztywno z odrobiną soli, nastepnie dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze ubijać, potem dokładamy żółtka.Pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia
  • Podzielić ciasto na 2 części ,do jednej dodać kakao, a do drugiej płaską łyżkę mąki.Pieczemy ciasta na termoobiegu w 180 st jednocześnie, w blaszkach 25x40 cm,około 15-20 min( możemy upiec ciasta każde osobno, wtedy składniki dzielimy na pół)
  • Blaszkę po pieczeniu ciasta wykładamy folią lub pergaminem i wkładamy ciemne ciasto, na to wykładamy połowę masy śmietanowej z kawą. Kładziemy jasne ciasto i nasączamy dokładnie ajerkoniakiem, następnie wykładamy jasną masę śmietanową, dokładnie rozprowadzamy nożem, ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch.
  • Wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
  • Wykonanie masy śmietanowej:
  • Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, rozpuszczoną w 4-5 łyżkach wrzącej wody. Dzielimy śmietanę na pół, do jednej części dodajemy kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w łyżce przegotowanej wody.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne