Ciasto wiewiórka z żurawiną

Proste i smaczne ciasto wiewiórka - z dużą ilością orzechów włoskich, a dodatkowo słodką żurawiną. Ciasto wiewiórka jesienią podaję gościom do kawy - zawsze znika do ostatniego okruszka!

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 lyżeczka sody
  • 1 lyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka orzechów włoskich (najlepsze na ciasto wiewiórka to orzechy już dojrzałe)
  • 4 jabłka
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie posiekać, jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać 1-2 łyżeczek mąki- żeby jabłka nie opadły w cieście.
  2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę- wymieszać. Mieszając, wlewać powoli olej. Na koniec dodać orzechy i jabłka. Ciasto wylać na formę, posypać żurawiną
  3. Ciasto wiewiórka najlepiej piec w prostokątnej formie wysmarowanej masłem z bułką tartą, w temp. 200 st. C (piekarnik ma być nagrzany), przez 30 min.

Wskazówki

Ciasto wiewiórka podajemy po przestudzeniu - doskonale smakuje z powyższych składników, ale możemy wierzch udekorować cukrem pudrem albo lukrem z dodatkiem cząstek oczyszczonych orzechów włoskich. Ciasto wiewiórka można przechowywać 2-3 dni w szczelnym pojemniku i nadal będzie pyszne, delikatne i bardzo orzechowe.

deser dla dzieci jabłka orzechy żurawina ciasto wiewiórka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze