Ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonem

Pyszne ciasto ze śliwkami, polecam :)

ciasto ucieraneciasto z owocamiciasto ze śliwkamiDesery

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 142 głosów)

Składniki:

  • forma o wymiarach 24cm x 28cm:
  • 2 jaj
  • 125 g cukru
  • 175 g mąki
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ok. 83 g masła (1/3 kostki masła o wadze 250 g)
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek węgierek (waga bez pestek)
  • szczypta soli
  • cynamon (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło i jaja wyjmujemy z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Proponuję wszystkie składniki wyłożyć na blat kuchenny
  • tak aby w trakcie ucierania ciasta były pod ręką.
  • Śliwki myjemy
  • kroimy w wzdłuż i usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem.
  • Do miski przesiewamy suche składniki: obie mąki
  • proszek do pieczenia
  • szczyptę soli.
  • W drugiej misce ucieramy masło
  • stopniowo dodając cukier. Nie przerywając miksowania
  • wbijamy po jednym jajku. Ucieramy do momentu połączenia się mas i dopiero wtedy wbijamy kolejne jajko. Wlewamy olej i śmietanę cały czas nie przerywamy ucierania. Na koniec wsypujemy po kilka łyżek wcześniej przesianych suchych składników i miksujemy. Ten etap nie wymaga już tak dokładnego ucierania. Ciasto powinny być gładkie a składniki połączone.
  • Ciasto przekładamy do formy na wierzch układamy śliwki
  • posypujemy cynamonem i pieczemy przez około 35 minut. Tak
  • do suchego patyczka.
  • Studzimy
  • posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :)
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy