CIASTO TRUSKAWKOWE

pyszniutkie:)

dodany przez: Joanna 55

ciasto z owocami biszkopt Desery galaretki

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.57 z 150 głosów)


Składniki:

  • BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru/ płaskie/
  • 4 łyżki mąki pszennej /pełne/
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • forma o wymiarach 22/30 cm- posmarować tylko spód formy masłem i oprószyć wiórkami kokosowymi.
  • Oraz
  • 2 galaretki czerwone
  • MASA:
  • masło
  • Krem Karpatka oryginal
  • 0,5 litra mleka
  • oraz truskawki świeże 28 szt

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Jajka ubić i nadal ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubijać ok. 5 minut.
  • Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia.Wyłączyć mikser i dodać ocet, wymieszać.
  • Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 16 minut.
  • Wystudzić. Gdy zdarzy się taka sytuacja, że po odwróceniu blaszki biszkopt nie chce odstać od formy, pozostawić formę w takiej odwróconej pozycji a na blaszkę położyć mokrą szmatkę. Pozostawić na kilka minut. Potem odkroić boki i wyjąć ciasto.
  • 2 galaretki czerwone rozpuścić w 2,5 szklankach wrzącej wody i odstawić.
  • Masa
  • 1 krem Karpatka, 250 gram ,oryginalny ugotować w 0,5 litra mleka.
  • Po wystudzeniu zmiksować z 200 gram masła.
  • Mnie tym razem się nie chciało czekać, więc do gorącego kremu wrzuciłam pokrojone masło, miksowałam do rozpuszczenia. Masa wyglądała jakby się warzyła, ale po zmiksowaniu blenderem było dobrze.
  • Masę wyłożyć na odwrócony biszkopt/spód dać do góry/
  • Odstawić.
  • Truskawki 28 sztuk umyć, oberwać szypułki, osączyć bardzo dokładnie i ułożyć stojąco całe na masie karpatkowej.
  • Stopniowo po łyżce nakładać galaretkę, aby truskawki się ładnie trzymały a potem resztę.
  • Ja zrobiłam dookoła ciasta obwódkę z folii aluminiowej
  • Aby galaretka nie spływała.
  • Gdy upieczemy biszkopt w tortownicy nie będzie takiej potrzeby.
  • W taki sam sposób można upiec ciasto z innymi owocami, np. jeżynami, malinami lub malinami i winogronami zielonymi, wtedy zalać jasną galaretką żółtą lub zieloną.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy