Ciasto toffi bez pieczenia

Pyszne i bardzo ładne ciasto, nie wymaga zbyt wiele czasu. Świetnie na święta i większe okazje.

dodany przez: justi2211

ciasta bez pieczenia

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 177 głosów)


Składniki:

  • krakersy 2-3 duże paczki
  • masa kajmakowa - gotowana - 1 puszka
  • śmietana 18% - 2 kubeczki (większe)
  • śnieżka - 2 opakowania
  • łyżka żelatyny
  • gotowa masa do tortów - ja dodałam waniliową
  • sok z cytryny+cukier waniliowy
  • starta czekolada lub prażone migdały

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto najlepiej zrobić w blaszce prostokątnej z bokami
  • toteż najpierw należy wyłożyć ją papierem do pieczenia bądź folią aluminiową.
  • Przygotować masę do tortu według przepisu na opakowaniu - ja zdecydowanie wolę taką masę bo jest delikatniejsza niż zwykła budyniowa.
  • Sok z cytryny wymieszać z odrobiną przegotowanej wody i cukrem waniliowym.
  • W blaszce ułożyć pierwszą warstwę krakersów
  • wyłożyć przygotowaną masę do tortów
  • następnie położyć kolejną warstwę krakersów
  • krakersy delikatnie nasączyć - sok z cytryny+cukier waniliowy+woda(należy zrobić to naprawdę delikatnie
  • by ciasto nie było zbyt mokre)
  • następnie rozsmarować masę kajmakową(nie może to być zbyt gruba warstwa
  • przykryć to krakersami. Ubić śmietaną ze śnieżkami i dodać żelatynę. Wyłożyć na lekko! nasączone krakersy. Całość posypać startą czekoladą lub migrałami.
  • Schłodzić - schłodzone lepiej się kroi i wyśmienićie smakuje.
  • Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy