1. Żółtka, miód, cukier, masło i mleko dajemy do metalowej misy i drewnianą łyżką rozcieramy. Dajemy na piec i na niewielkim ogniu mieszamy ,doprowadzamy do wrzenia.
2. Gdy masa trochę ostygnie, dodajemy do niej mąkę, kakao i sodę. Znów mieszamy aż powstanie dosyć gęste ciasto.
3. Dzielimy ciasto na około 6 równych porcji (ciasto powinno stać w ciepłym miejscu). Każdą porcje rozwałkowujemy podsypując mąką, gdyż ciasto może się przyklejać.
4. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy rozwałkowane ciasto dojeżdżając równo do brzegów formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 180⁰. I tak pieczemy wszystkie części ciasta.
Sporządzenie masy kremowej:
1. Około 0,5 litra mleka zagrzewamy w garnku, a z reszty mleka sporządzamy kisiel- do szklanki wlewamy mleko, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszamy. Do ciepłego mleka wsypujemy cały cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
2. Następnie wlewamy mleko z mąkami i intensywnie mieszamy cały czas, aż do zgęstnienia. Odstawiamy w zimne miejsce.
3. Masło ucieramy lub ubijamy mikserem, i dodajemy do niego po łyżce sporządzonego, zimnego kiślu.
4. Jak wszystko dokładnie połączymy dodajemy jeszcze 2 łyżki alkoholu lub łyżkę spirytusu i mieszamy.
5. Aby blaty piernika nam zmiękły sporządzamy także herbatę i odrobiną alkoholu, która będziemy smarować poszczególne blaty.
6. Każdą warstwę ciasta najpierw nasączamy , pędzelkiem, herbatą a następnie wykładamy część masy kremowej i wyrównujemy. I tak warstwa po warstwie powstaje nam przekładaniec- spartak.
7. Na sam koniec sporządzamy polewę czekolodawą topiąc czekolady z masłem i mlekiem, nie doprowadzając do wrzenia. Po ostygnieciu polewy wylewamy ją na ciasto.
Komentarze