Ciasto - SPARTAK

Pięknie wyglądające ciastka o aksamitnym smaku...

dodany przez: moniak11

Ciasta przekładaniec piernik Desery

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 148 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dag masła
  • 7 łyżek mleka
  • 45 dag maki
  • 3- 4 płaskich łyżek kakao
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • Masa kremowa:
  • 0,7 litra mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30dag masła
  • 2 łyżki alkoholu
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 czekolady gorzkie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Sporządzenie ciasta:
  • 1. Żółtka, miód, cukier, masło i mleko dajemy do metalowej misy i drewnianą łyżką rozcieramy. Dajemy na piec i na niewielkim ogniu mieszamy ,doprowadzamy do wrzenia.
  • 2. Gdy masa trochę ostygnie, dodajemy do niej mąkę, kakao i sodę. Znów mieszamy aż powstanie dosyć gęste ciasto.
  • 3. Dzielimy ciasto na około 6 równych porcji (ciasto powinno stać w ciepłym miejscu). Każdą porcje rozwałkowujemy podsypując mąką, gdyż ciasto może się przyklejać.
  • 4. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy rozwałkowane ciasto dojeżdżając równo do brzegów formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 180⁰. I tak pieczemy wszystkie części ciasta.
  • Sporządzenie masy kremowej:
  • 1. Około 0,5 litra mleka zagrzewamy w garnku, a z reszty mleka sporządzamy kisiel- do szklanki wlewamy mleko, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszamy. Do ciepłego mleka wsypujemy cały cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
  • 2. Następnie wlewamy mleko z mąkami i intensywnie mieszamy cały czas, aż do zgęstnienia. Odstawiamy w zimne miejsce.
  • 3. Masło ucieramy lub ubijamy mikserem, i dodajemy do niego po łyżce sporządzonego, zimnego kiślu.
  • 4. Jak wszystko dokładnie połączymy dodajemy jeszcze 2 łyżki alkoholu lub łyżkę spirytusu i mieszamy.
  • 5. Aby blaty piernika nam zmiękły sporządzamy także herbatę i odrobiną alkoholu, która będziemy smarować poszczególne blaty.
  • 6. Każdą warstwę ciasta najpierw nasączamy , pędzelkiem, herbatą a następnie wykładamy część masy kremowej i wyrównujemy. I tak warstwa po warstwie powstaje nam przekładaniec- spartak.
  • 7. Na sam koniec sporządzamy polewę czekolodawą topiąc czekolady z masłem i mlekiem, nie doprowadzając do wrzenia. Po ostygnieciu polewy wylewamy ją na ciasto.
  • SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy