Ciasto skubaniec

Warstwowe, domowe ciasto skubaniec. Musi być spora warstwa owocowego dżemu, kruche ciasto, pianka i skubana kruszonka na wierzchu. Zasmakuje całej rodzinie, bo ciasto skubaniec to hit na stole.

kruche ciastoDeserypowidła

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.32 z 218 głosów)

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 sztuk jajek
  • 2 łyżek smalcu
  • 2 opanowania cukru waniliowego
  • dowolne owoce lub dżem
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki, margaryny,cukru, smalcu, żółtek i cukrów waniliowych wyrabiamy kruche ciasto.
  • Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao.
  • Włożyć do lodówki na 30 minut do wychłodzenia.
  • Na wyłożoną papierem blachę (40x25) rozgniatamy jasną część ciasta, na to owoce lub dżem.
  • Rozgniatamy w palcach ciasto kakaowe. Na owoce/dżem układamy pianę z 1 szklanki cukru, 2 łyżek mąki ziemniaczanej i 2 łyżek octu.
  • Resztę ciasta kruszymy na ciasto skubaniec.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy