Ciasto serowo- kokosowe

Pyszne i smaczne ciasto.

kruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 160 głosów)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1000 g tłustego białego sera
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g )
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki masła
  • Ponadto:
  • pergamin
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto kruche:
  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Masa serowa:
  • Ser zemleć trzykrotnie, dodać masło.Żółtka i cukry ubić na gęstą masę, połączyć z serem, wiórkami kokosowymi oraz ubitymi białkami.Wsypać mąkę, wymieszać.Na końcu dodać oczyszczone porzeczki, delikatnie wymieszać.
  • Ciasto serowo- kokosowe:
  • Tortownicę wyłożyć pergaminem.Ciasto wyłożyć do blaszki.Na wierzch łyżką wykładać masę serową.Piec w temp.200 stopni przez około 40 minut.W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową.Dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy