Ciasto różowa chmurka

Urocze i wyjątkowo smaczne ciasto z owocami i orzechami.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • mąka 500g
  • jajka 4 sztuki
  • 150 g erytrolu lub innego słodzika, np. ksylitolu, cukru
  • 250 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • barwnik spożywczy
  • śmietana 30 % 200 g
  • budyń malinowy bez cukru
  • 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu lub cukru
  • szklanka mrożonych wiśni lub czereśni
  • dwie garści orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy ze słodziwem. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy suche składniki oraz mleko i ucieramy masę, aż stanie się gładka i jednolita. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy keksówki lub okrągłej o średnicy ok. 23 cm. Na wierzch wykładamy owoce. Drugą część mieszamy z barwnikiem, aby masa zrobiła się różowa. Wkładamy na wierzch białej części i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do suchego patyczka.
  2. Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo. Budyń gotujemy w połowie zalecanej (podanej na opakowaniu) ilości mleka. Lekko ostudzony dodajemy do śmietany stale ubijając. Masę wykładamy na ostudzone ciasto. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aby masa stężała.

Wskazówki

Zamiast barwnika można użyć łyżki proszku z buraka lub 1/2 szklanki soku z buraka, zamiast 1/2 szklanki mleka. Jeśli wykorzystujemy sok z buraka, składniki na ciasto należy podzielić na pół i rozrobić w osobnych miskach.

Zobacz też: proste ciasto z owocami

ciasto pieczone ucierane z orzechami z owocami różowe ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze