Ciasto pomarańczowe

Ocena:

4.45 (203)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Ciasto pomarańczowe przyjemnie pachnie, pięknie wygląda i doskonale smakuje. Można je przygotować na święta lub po prostu na podwieczorek w każdy inny dzień. Idealnie pasuje do kubka kakao, gorącej czekolady lub rozgrzewającej herbaty zimowej. Wilgotne ciasto ze skórką pomarańczy jest łatwe do zrobienia i nie wymaga zbyt wielu składników.

Składniki:

  • pomarańcze  2 szt.

  • masło  200 g

  • jajka  5 szt.

  • cukier drobny  150 g

  • mąka pszenna  300 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cukier puder  150 g

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, keksówkę o wymiarach 11x35 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

  • Krok 2:

    Pomarańcze: dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Kroimy na pół i wyciskamy z nich sok.

  • Krok 3:

    Masło: roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.

  • Krok 4:

    Masa na ciasto pomarańczowe: do dużej miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem przez 3–4 min. Dodajemy skórkę i 100 ml soku z pomarańczy (zostawiając 50 ml soku i trochę skórki pomarańczowej do lukru i dekoracji). Cały czas miksując składniki, stopniowo dodajemy przestudzone roztopione masło.

  • Krok 5:

    Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy ją do masy na ciasto.

  • Krok 6:

    Pieczenie: gotową masę na ciasto przelewamy do przygotowanej blachy i pieczemy 60 min.

  • Krok 7:

    Studzenie: ciasto pomarańczowe wyjmujemy z piekarnika stopniowo. Najpierw wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Po 10 min przekładamy wypiek na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 8:

    Lukier: do niewielkiej miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok pomarańczowy. Cały czas mieszamy składniki, aż do powstania jednolitej zawiesistej konsystencji.

  • Krok 9:

    Dekoracja: przestudzone ciasto pomarańczowe polewamy lukrem i posypujemy odłożoną wcześniej skórką z pomarańczy.

Porady

  • Po wyciśnięciu soku z dwóch pomarańczy, powinniśmy otrzymać 250 ml soku. Do ciasta możemy użyć także gotowy świeżo wyciskany sok ze sklepu. Nie można jednak pominąć startej skórki z pomarańczy, bo to ona odpowiada za piękny kolor, aromat i smak ciasta.
  • Ciasto możemy także upiec w tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, wbijamy w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyciągnięciu jest suchy, możemy wyłączyć piekarnik.
  • Ciasto pomarańczowe możemy ozdobić także polewą z czekolady deserowej, mlecznej lub białej. Świetnie wygląda posypane wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy

Do tego przepisu potrzebujemy ugotowanych pomarańczy. Wkładamy je do garnka z wodą i gotujemy przez 60–90 min do momentu, aż będą miękkie. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy je z garnka, studzimy i kroimy na kawałki. Wyjmujemy z nich pestki, po czym blendujemy je na purée. Reszta składników pozostaje bez zmian. Pomarańczowe purée dodajemy zamiast soku i otartej skórki.

Ciasto pomarańczowe przygotowane w ten sposób jest jeszcze bardziej wilgotne. Wychodzi słodkie, ma piękny aromat i lekką goryczkę skórki pomarańczy. Jeśli jesteście fanami takich smaków, warto wypróbować je w tej wersji.

Ciasto pomarańczowe – warianty

Jeśli chcielibyście przygotować ciasto pomarańczowe bez mąki, wystarczy sięgnąć po jeden prosty zamiennik, jakim są mielone migdały. W tej wersji nie jest też potrzebne masło, więc śmiało można powiedzieć, że jest to ciasto pomarańczowe light. Aby takie przygotować potrzebne będzie purée z dwóch pomarańczy:

  • 6 jajek ubijamy z 200 g cukru na puszysty krem,
  • dodajemy 230 g mielonych migdałów, łyżeczkę proszku do pieczenia i purée z pomarańczy,
  • gotową masę przekładamy na blachę i pieczemy, tak jak w podstawowej wersji, 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Z kolei jeśli marzy nam się ciasto czekoladowo–pomarańczowe, do masy na ciasto dodajemy kakao. Na wierzch wypieku możemy położyć:

Inne przepisy na ciasto pomarańczowe

  • Angielskie ciasto pomarańczowe – przygotowywane jest gotowanych pomarańczy zblendowanych lub zmiksowanych w malakserze na purée. Do masy na ciasto dodaje się migdały i pokruszone biszkopty. Wypiek tradycyjnie podawany jest z masą marcepanową na wierzchu.
  • Włoskie ciasto pomarańczowe – przepis pochodzi z Sycylii, gdzie wypiek nosi piękną nazwę torta all’arancia di Sicilia. Do jego przygotowania potrzebujemy trzy pomarańcze. Jedną kroimy w plasterki i układamy na dnie blachy. Z dwóch pozostałych ocieramy skórkę, a następnie kroimy je na małe kawałki. W takiej formie (skórka plus kawałki pomarańczy) dodajemy je do masy na ciasto. Po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem, aby plasterki pomarańczy znajdowały się na wierzchu.
  • Greckie ciasto pomarańczowe – czyli portokalopita. To z kolei mocno pomarańczowy i bardzo słodki wypiek na bazie ciasto filo. Do masy z jajek, jogurtu i cukru dodaje się skórkę z pomarańczy i pokruszone ciasto filo. Po upieczeniu wypiek zalewany jest syropem pomarańczowy. Jest gotowe do podania, gdy wchłonie cały syrop.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne