Ciasto piernikowe z jabłkami

Pyszne ciasto z jabłkami pachnące przyprawami.

ciasto z owocamipiernikDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 151 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 6 jaj
  • pół szklanki oleju
  • szklanka cukru pudru
  • Nadzienie:
  • jabłka Szara Reneta
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Jajka rozmieszać mikserem na dużych obrotach z olejem. Następnie wsypać sypkie składniki i wymieszać mikserem na małych obrotach. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem, wymieszać a następnie odstawić na chwilkę. Tak przygotowane jabłka wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony placek udekorować czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy