Ciasto na pizzę

Sekret doskonałej pizzy - najlepsze ciasto na pizzę. Przepis pochodzi z książki "Chleb" Tomasza Dekera.

CiastaPizzaciasto na pizze

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 195 głosów)

Składniki:

  • na 2 spody:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 350 g wody
  • 10 g soli
  • 7 g świeżych drożdży
  • 30 g oliwy z oliwek
  • Razem 897 g
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g wody
  • 1 g świeżych drożdży
  • Razem 161 g
  • ciasto:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 290 g wody
  • 6 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 161 g zaczynu
  • 30 g oliwy
  • Razem 897 g

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zaczyn: Drożdże mieszamy z wodą, tworząc jednorodną zawiesinę, dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze około 21°C.
  • Wyrabianie ciasta: Do dzieży miksera wkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu i oliwy. Mieszamy, aż się połączą, następnie dodajemy porcjami zaczyn. W razie potrzeby możemy dolać odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto byłoby zbyt gęste. Kończymy etap mieszania na drugiej szybkości, dodajemy oliwę i mieszamy ciasto około 3 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
  • Fermentacja wstępna: 1–2 godziny
  • Składanie ciasta: Zaczynamy po 50 minutach od rozpoczęcia. Ciasto składamy w pojemniku, w którym garuje, idealne do tego są plastikowe prostokątne pojemniki.
  • Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na 2 kęsy. Delikatnie formujemy, zaokrąglając, i odstawiamy na deski do garowania, wyłożone ściereczkami lnianymi lekko posypanymi mąką, powierzchnią łączenia do dołu. Przykrywamy folią spożywczą. Po 10–20 minutach formujemy rękoma do osiągnięcia średnicy około 40 cm.
  • Pieczenie: Najlepiej piec w piekarniku rozgrzanym do maksymalnych temperatur, nawet 350°C, na rozgrzanym kamieniu do pizzy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy