wlać wodę i wsypać cukier – całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu – by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiać mąkę
zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól
a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier
oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Ciasto najpierw wymieszać widelcem
a następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać do czasu aż będzie gładkie i elastyczne – około 5-7 minut.Uformować kulę i przełożyć do miski wysypanej niewielką ilością mąki( tak
aby ciasto nie przywarło). Miskę przykryć. Ja użyłam do tego drugiej miski o tej samej średnicy
ale można też przykryć ściereczką lub folią aluminiową. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h lub do czasu aż ciasto wyraźnie podwoi objętość.Następnie ciasto odgazować – wbić w nie pięść lub nóż. Wyrobić i na oprószonym blacie rozwałkować. Ja robiłam na blaszce okrągłej – ciasto ułożyłam na jej środku
rozwałkowałam tak
aby przypominało okrąg i rękami delikatnie rozciągałam ciasto. W przypadku blachy prostokątnej możecie postąpić podobnie – rozwałkować ciasto na kształt prostokąta i delikatnie rozciągnąć. Przed ułożeniem ciasta blachę oczywiście należy posmarować olejem.Ciasto odstawić jeszcze na 15-20 minut
by się napuszyło. Przed pieczeniem jeszcze ciasto kroję na kawałki
żeby po upieczeniu było łatwiej wyjąć ciasto i pokroić .
Komentarze