Ciasto na pizzę

Puszyste, mięciutkie ciasto na pizzę.

Pizzaciasto na pizze

Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 168 głosów)

Składniki:

  • Na zaczyn: 3 łyżki letniej wody 20 g świeżych drożdży Szczypta cukru
  • 500 g mąki pszennej ( użyłam 650) 2 łyżeczki drobnej soli łyżeczka cukru zaczyn drożdżowy 3 łyżki oliwy 275 ml ciepłej wody

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże wkruszyć do małej miseczki
  • wlać wodę i wsypać cukier – całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu – by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski przesiać mąkę
  • zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól
  • a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier
  • oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Ciasto najpierw wymieszać widelcem
  • a następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać do czasu aż będzie gładkie i elastyczne – około 5-7 minut.Uformować kulę i przełożyć do miski wysypanej niewielką ilością mąki( tak
  • aby ciasto nie przywarło). Miskę przykryć. Ja użyłam do tego drugiej miski o tej samej średnicy
  • ale można też przykryć ściereczką lub folią aluminiową. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h lub do czasu aż ciasto wyraźnie podwoi objętość.Następnie ciasto odgazować – wbić w nie pięść lub nóż. Wyrobić i na oprószonym blacie rozwałkować. Ja robiłam na blaszce okrągłej – ciasto ułożyłam na jej środku
  • rozwałkowałam tak
  • aby przypominało okrąg i rękami delikatnie rozciągałam ciasto. W przypadku blachy prostokątnej możecie postąpić podobnie – rozwałkować ciasto na kształt prostokąta i delikatnie rozciągnąć. Przed ułożeniem ciasta blachę oczywiście należy posmarować olejem.Ciasto odstawić jeszcze na 15-20 minut
  • by się napuszyło. Przed pieczeniem jeszcze ciasto kroję na kawałki
  • żeby po upieczeniu było łatwiej wyjąć ciasto i pokroić .
  • Ciasto piec w temperaturze 200 stopni 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy