Ciasto Mojej Mamy

Ulubione ciasto mojego męża.

Dodany przez:

Ciasto Mojej Mamy

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku zapachowego(niekoniecznie)
  • gotowa masa z ciasta Karpatka
  • dwie galaretki
  • całe opakowanie ptasiego mleczka
  • dowolne owoce na wierzch

Przygotowanie

  1. Upiec dwa biszkopty lub jeden przekroic na pół.Ubijamy całe jajka,dodajemy cukier i szczyptę soli.Do ubitych jajek dodajemy składniki sypkie,nastepnie olej i mieszamy.Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni wkładamy biszkopt,skrecamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy około 30-40 min.Na jeden biszkopt wykładamy masę budyniową nie wszystko,w rzedzie układamy ptasie mleczko a miedzy nim zastygnieta galaretke i tak na przemian.Na wierzch ułożonego mleczka i galaretki wykładamy masę smarujemy kładziemy drugi biszkop.Wierzch biszkopu smarujemy masa ktora nam powinna zostac (niewielka ilosc)układamy owoce całosc zalewamy galaretka.
deser biszkopt galaretka ptasie mleczko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze