Ciasto Mojej Mamy

Ulubione ciasto mojego męża.

biszkoptptasie mleczkoDeserygalaretki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku zapachowego(niekoniecznie)
  • gotowa masa z ciasta Karpatka
  • dwie galaretki
  • całe opakowanie ptasiego mleczka
  • dowolne owoce na wierzch

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Upiec dwa biszkopty lub jeden przekroic na pół.Ubijamy całe jajka,dodajemy cukier i szczyptę soli.Do ubitych jajek dodajemy składniki sypkie,nastepnie olej i mieszamy.Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni wkładamy biszkopt,skrecamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy około 30-40 min.Na jeden biszkopt wykładamy masę budyniową nie wszystko,w rzedzie układamy ptasie mleczko a miedzy nim zastygnieta galaretke i tak na przemian.Na wierzch ułożonego mleczka i galaretki wykładamy masę smarujemy kładziemy drugi biszkop.Wierzch biszkopu smarujemy masa ktora nam powinna zostac (niewielka ilosc)układamy owoce całosc zalewamy galaretka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy