Ciasto miodowe

Przepisy na ciasta - Ciasto miodowe

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 198 głosów)

Składniki:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki miodu
  • MASA:
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła lub margaryny

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: masło posiekać z mąką, cukrem i sodą. Dodać jajka, mleko i miód. Wyrobić ciasto, rozwałkować, podzielić na 3 równe placki.  Piec  po  kolei  w  180°C, na rumiano.
  • Masa: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka roztrzepać z obiema rodzajami mąki, wymieszać i wlewać powoli do gotującego się mleka. Zagotować  razem  i  ostudzić.
  • Margarynę lub masło utrzeć, dodając powoli ostudzoną masę. Upieczone placki przełożyć masą.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy