Ciasto metrowe 2 wersja

Inny sposób ułożenia prezentowanego już kiedyś ciasta....

dodany przez: joaantek

Desery Placki

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 183 głosów)


Składniki:

  • * Ciasto:
  • * 12 jajek ( po 6 na każdy placek)
  • * 600 g mąki tortowej ( po 30 dag na każdy placek)
  • * 400 g cukru kryształu ( po 20 dag na placek)
  • * 24 łyżki oleju (12 na placek)
  • * 24 ml letniej wody ( po 12 na placek)
  • * 3 łyżeczki proszku do pieczenia (po 1,5 na placek)
  • * 2 łyżki kakao
  • * 2 łyżki mąki dodatkowo
  • *
  • * Krem:
  • * 7 łyżek kaszy manny
  • * 250- 260 g miękkiej margaryny (Palmy)
  • * 60 g cukru kryształu
  • * 70 g cukru pudru
  • * op. cukru waniliowego
  • * 1/3 l mleka
  • * kieliszek wódki opcjonalnie
  • *
  • * Dodatkowo polewa czekoladowa

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto
  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i olej, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować. Ubić pianę z białek i dodać ją do przygotowanej wcześniej masy, mieszać delikatnie łyżką. Podzielić składniki na ciasto na połowę (podałam w składnikach jak). Do jednego placka dodać 2 łyżki kakao, do drugiego 2 łyżki mąki. Placki piec osobno, w foremce o takich samych wymiarach. Po ostudzeniu placków kroić je wzdłuż na paski( taką samą ilość z każdego koloru).
  • Masa
  • Mleko zagotować z cukrem kryształem i waniliowym oraz kaszą. Gotować aż do jej zgęstnienia, potem ją ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i wódką, na końcu łączyć z kaszą. Ilość margaryny w masie możemy regulować wedle naszych upodobań.
  • Przełożenie
  • Paski smarujemy masą i układamy obok siebie naprzemiennie. Nakładamy trochę masy na wierzchy pierwszej warstwy i układamy drugą. Utworzy się szachownica.Wierzch smarujemy pozostałą masą i dekorujemy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy