Ciasto maślane

Zwykłe ale pyszne ciasto maślane.

dodany przez: ewa zychewicz

Ciasta Desery Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 149 głosów)


Składniki:

  • śmietana 30% 250 ml
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy 2 op
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • mąka 150 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masło 1/2 kostki
  • mleko 4 łyżki
  • płatki migdałowe 200 g

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Śmietanę, połowę cukru, jeden cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny utrzeć na puszystą masę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Zagotować mleko z masłem, resztą cukru i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać płatki migdałowe. Masę rozsmarować na podpieczonym cieście i piec jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy