Ciasto marchewkowe

Zaskakujące połączenie marchewki w cieście - ciasto marchewkowe z polewą to jeden z wypieków, który jesienią smakuje najlepiej!

Dodany przez:

Ciasto marchewkowe

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g marchewki, startej na grubych oczkach
  • 2 jaja
  • 150 g drobnego cukru
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 175 g przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • odrobina mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g kremowego serka, np. Philadelphia
  • 50 g masła

Przygotowanie

  1. Przygotuj pierwsze składniki na ciasto marchewkowej: jaja, cukier i olej miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy marchew, orzechy, rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Mąkę z przyprawami mieszamy w osobnej misce. Dodajemy całość do masy i mieszamy również ręcznie do połączenia składników.
  2. Ciasto przekładamy do keksówki długości ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 150°C przez godzinę do godziny 15 minut ( u mnie piekło się dokładnie 1.15 ) sprawdzając patyczkiem czy ciasto marchewkowe się upiekło.
  3. Cukier, serek oraz masło miksujemy do uzyskania gładkiej masy i nakładamy na ciasto marchewkowe.

Wskazówki

Ciasto marchewkowe możesz udekorować kandyzowanymi owocami jak keks lub babkę. Smak podkręci także dodatek cytrusów lub startego, świeżego korzenia imbiru. Co najważniejsze, ciasto marchewkowe przechowywane w suchym miejscu będzie smakować równie pysznie także na drugi i trzeci dzień!

Komentarz redakcji

Ciasto marchewkowe zostało po przyjęciu? Zrób pyszne cake-popsy! Taki deser to świetny sposób na recykling jedzenia, który sprawi, że ciasto marchewkowe się nie zmarnuje.
serek deser ciasto marchewka ciasto marchewkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze