Ciasto Marchewkowe

Szybkie i łatwy przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Doskonały wypiek do kawy - nie za słodkie, pięknie pachnie wanilią i kusi lekko wilgotną konsystencją. Po prosty pycha!

Dodany przez:

Ciasto Marchewkowe

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 5-6 wiekszych marchwi (a dokladnie 2 szklanki startej marchwi)
  • 4 jajka
  • 1 plus 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 nakrętki ekstraktu z wanilii (ostatecznie cukier waniliowy lub zapach waniliowy)
  • 3/4 kostki margaryny do pieczenia
  • ponadto:
  • cukier puder plus woda na lukier
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • migdały lub orzechy do przystrojenia

Przygotowanie

  1. Zetrzeć marchew na drobnych oczkach tarki. Margarynę roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do miski wbić jajka i połączyć mikserem z cukrem. Wsypać szklankę maki plus proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować. Dodać startą marchew oraz ekstrakt z wanilii. Znów miksować. Następnie drugą pozostałą już szklankę mąki zmiksować. Na koniec wlać ostudzoną margarynę i po raz ostatni zmiksować. Posmarować masłem formę. Obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec ciasto marchewkowe jeszcze 20 minut.
  2. Zrobić z cukru pudru i wody lukier, i posmarować nim ciasto marchewkowe. Dodajemy orzechy do dekoracji. Można też po prostu oprószyć ciasto marchewkowe cukrem pudrem.
deser ciasto marchewkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze