Ciasto marchewkowe z kremową polewą

Ciasto marchewkowe z kremową polewą

Ciastaciasto z owocamiDeserykrem

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 188 głosów)

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 250 g startej marchewki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 10 dag serka topionego śmietankowego
  • 10 dag masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • kropla migdałowego zapachu

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Następnie dodać startą marchewkę (najlepiej na tarce o drobnych oczkach). Pod koniec wlać olej i wszystko razem utrzeć mikserem na gładką masę. Przelać do formy i piec 50 min w 160 stopniach. Kiedy ciasto będzie upieczone (sprawdzić patyczkiem) przygotować polewę: serek, masło, cukier puder i esencję migdałową rozpuścić w rondelku na małych ogniu, na gładką, kremową masę i posmarować nią jeszcze ciepłe ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy