Ciasto makowe z klementynkami

Nic tak nie pasuje do maku jak cytrusy. To ciasto jest przyjemnie odświeżające, a mak cudownie chrupie między zębami.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 14 dag masła + do smarowania
  • 4 klementynki
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego
  • 3 jajka
  • 22 i 1/2 dag mąki
  • 5 dag skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżki maku + do posypania
  • 5 dag gęstej tłustej śmietany
  • Do dekoracji:
  • 14 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 14 dag gęstej tłustej śmietany
  • łyżka posiekanej kandyzowanej skórki z klementynek lub pomarańczy
  • wiórki starte ze skóry 2 klementynek

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Formę keksówkę smarujemy masłem. Klementynki sparzamy, z jednej ocieramy skórkę, z 3 wyciskamy ok. 100 ml soku. Masło ucieramy z cukrem i esencją pomarańczową lub waniliową, aż powstanie jasna puszysta masa. Jedno po drugim wbijamy jajka, stale ucierając.
  2. Powoli dosypujemy mąkę, skrobię kukurydzianą, mak, dokładamy skórkę i sok wyciśnięty z klementynek oraz śmietanę, dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 1 godz.–1 godz. 10 min, aż wbity w środek patyczek po wyjęciu będzie suchy i czysty. Ciasto studzimy w formie przez 20 min, następnie ostrożnie wyjmujemy i studzimy całkowicie na kratce.
  3. W międzyczasie masło ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną na jasny puszysty krem. Dodajemy połowę kandyzowanej skórki cytrusowej i podbijamy zaledwie kilka razy, aby się połączyły. Wstawiamy do lodówki i schładzamy, aż ciasto będzie gotowe do podania. Krem przekładamy do szprycy z dekoracyjną końcówką i zdobimy ciasto, wyciskając krem w grube paski.
  4. Dodatkowo dekorujemy kilkoma cząstkami obranej klementynki, posypujemy resztą kandyzowanej skórki i świeżymi wiórkami ze skórki klementynek, oprószamy resztą maku. Ciasto możemy przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez 2–3 dni.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Zobacz też: proste ciasto z owocami

Boże Narodzenie deser ciasto cytrusy Święta mak ciasto makowe klementynki makówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy