Ciasto kruche ze śliwkami i cytrynową pianą

Ciasto smakuję wyśmienicie, a cytrynowa piana jest bardzo puszysta.

Dodany przez:

Ciasto kruche ze śliwkami i cytrynową pianą

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg czerwonych śliwek
  • 3 szkl. mąki
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru kryształ
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • Kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kisiele cytrynowe

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Śliwki myjemy, pestkujemy i mieszamy z drugą połową szklanki cukru. Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wykładamy jedną połowę ciasta, następnie owoce. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, a następnie delikatnie łyżką mieszamy z kisielami cytrynowymi. Wykładamy na owoce. Na pianie układamy drugą część ciasta, rwąc je na kawałki. Pieczemy ok. 40 min.
deser ciasto śliwki kisiel cytrynowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy