Ciasto kruche ze śliwkami i cytrynową pianą

Ciasto smakuję wyśmienicie, a cytrynowa piana jest bardzo puszysta.

Ciastaciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1 kg czerwonych śliwek
  • 3 szkl. mąki
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru kryształ
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • Kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kisiele cytrynowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Śliwki myjemy, pestkujemy i mieszamy z drugą połową szklanki cukru. Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wykładamy jedną połowę ciasta, następnie owoce. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, a następnie delikatnie łyżką mieszamy z kisielami cytrynowymi. Wykładamy na owoce. Na pianie układamy drugą część ciasta, rwąc je na kawałki. Pieczemy ok. 40 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy