Ciasto kruche z owocami i kruszonką.

Zapach i smak tego ciasta zniewala.

Ciastaciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 196 głosów)

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • na kruszonkę:
  • 8 dag margaryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • do nałożenia: 2 duże jabłka (najlepiej antonówki)
  • kilka dużych śliwek (a la węgierka)
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 płaska łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta.Delikatnie wszystko mieszamy.Wykładamy na dużą, prostokątną blachę,wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.Śliwki pestkujemy, jabłka obieramy,wycinamy gniazda nasienne.Na cieście układamy w sporych odstępach połówki śliwek (przecięciem do góry), a pomiędzy śliwkami rozkładamy pokrojone w grubą kostkę jabłka.Owoce leciutko wciskamy w ciasto.Na wierzch rozsypujemy płatki migdałowe i prószymy cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg). Przygotowujemy kruszonkę: w miseczce rozgniatamy wszystkie jej składniki i rozcieramy,aż zacznie się kruszyć.Posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika na ok.40 minut.Ciasto jest bardzo aromatyczne.W czasie pieczenia trudno poskromić apetyt.Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy