Ciasto krówkowe z bezami

Ciasto krówkowe z bezami

Deserybeza

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.56 z 162 głosów)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag margaryny
  • 35 dag krówek lub cukierków toffi
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 125 g małych bezików

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
  • Dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem i kakao.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
  • Ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu lecz z mniejszą ilością mleka - 2 szklanki na jeden budyń.
  • Po ugotowaniu przelewamy do talerza i nakładamy na górę folę spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Ostudzić. Następnie dodawać po trochę do wcześniej utartej margaryny.
  • 35 dag krówek lub cukierków toffi z 10 dag margaryny oraz 2 łyżkami mleka podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, tak aby się dokładnie ze sobą połączyły.
  • Na ciasto wylewamy masę. Na masie układamy bezy, na który wylewamy jeszcze ciepłą polewę krówkową. Ciasto należy schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy