Ciasto Królewskie

Miodowo-budyniowe ciasto, miękkie, puszyste i lekkie.

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 168 głosów)

Składniki:

  • Upiec biszkopt jasny z 4 jaj.
  • Ciasto miodowe:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 8 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sodki
  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 dag cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Upiec jasny biszkopt z 4 jaj.
  • Ciasto miodowe:
  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Upiec z niego 2 placki, na tej samej blasze, co biszkopt. Piec każdy placek na złoty kolor.
  • Krem:
  • Mąki rozrobić w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i margaryną. Kiedy mleko zacznie się gotować - dodać rozrobioną mąkę.
  • Polewa:
  • Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.
  • Ułożenie ciasta:
  • Placek miodowy, połowa gorącego budyniu, biszkopt, reszta kremu i na wierzch znów placek miodowy. Polać polewą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy