Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno, ciasto bez pieczenia. Delikatny krem orzechowy na bazie serka mascarpone i mleka w proszku, przełożony kakaowymi herbatnikami. Smaku dodaje nutella i prażone orzechy.

Ciastakremówkaciasto czekoladowe

Ocena:

(średnia 4.56 z 187 głosów)

Składniki:

  • Składniki na foremkę 24 x 28 cm:
  • herbatniki kakaowe 150 g
  • mleko do nasączenia 1/3 szklanki
  • Nutella 5 łyżek około 230-250 g
  • batonik Kinder Bueno
  • wiórki czekoladowe
  • posiekane orzechy laskowe na wierzch ciasta
  • garść Krem Bueno
  • mleko w proszku 2 szklanki
  • mleko 150 ml
  • masło 40 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • orzechy laskowe 100 g
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30 proc. 330 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • Krem czekoladowy
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30 proc. 330 ml
  • orzechy laskowe 50 g
  • gorzka czekolada 100 g
  • Nutella 1-2 łyżki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Formę wykładamy podwójną warstwą folii spożywczej. Na dno wykładamy warstwę herbatników i nasączamy je mlekiem.
  • Nutellę podgrzewamy parę sekund w mikrofali, tak aby była płynna i lepiej można było ją rozsmarować na herbatnikach.
  • Na warstwie Nutelli układamy kolejną warstwę herbatników i jak przy pierwszej warstwie nasączamy mlekiem.
  • W rondlu umieszczamy mleko, masło i cukier wanilinowy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy energicznie, aby pozbyć się grudek.
  • Odstawiamy masę do wystudzenia. Orzechy laskowe z grubsza siekamy i prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy. ( Ja nie usuwałam skórki z orzechów ). Kiedy orzechy wystygną mielimy je w młynku do kawy na piasek/ miazgę.
  • Orzechy dodajemy do kremu z mleka w proszku, mieszamy. Serek mascarpone ubijamy z wcześniej przesianym cukrem pudrem.
  • Następnie dodajemy mocno schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywny krem. Partiami dodajemy do kremu wystudzoną mieszankę z mleka w proszku, stale miksujemy. Krem Bueno wykładamy na warstwę herbatników, wyrównujemy wierzch i chłodzimy ciasta.
  • Gorzką czekoladę rozpuszczamy z Nutellą do płynnej konsystencji. Serek mascarpone ubijamy z zimną kremówką na sztywny krem. Dodajemy partiami rozpuszczoną czekoladę, mieszamy energicznie, ale ręcznie za pomocą łopatki.
  • Dodajemy pozostałą ilość zmielonych orzechów, mieszamy. Krem czekoladowy wykładamy na krem Bueno, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy orzechami, wiórkami czekoladowymi i posiekanym batonikiem Bueno. Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy