Ciasto kakaowo-kawowe

Pyszne ciasto

dodany przez: Madija madija

Ciasta Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 178 głosów)


Składniki:

  • 7 jajek
  • 7-8 łyżek cukru
  • 7-8 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • jesli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
  • kostka masła
  • 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Polewa/migdały/posypka

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Masło ucierac z cukrem pudrem ok. 20 minut dodac kawe. Jeszcze pomiksowac do momentu aż masa będzie jednolita. Biszkopt przeciąc na pół. Pierwszy posmarować masa i przyłożyć drugim. Można polac polewa i posypac migdałami/ startą czekoladą, posypką- co kto lubi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy