Ciasto kakaowe

Ocena:

4.49 (175)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto kakaowe jest łatwe do przygotowania i wymaga niewielu składników. Wystarczy utrzeć je mikserem, przelać masę na przygotowaną blachę i wstawić do piekarnika. Po ok. 40 min ciasto czekoladowe z kakao jest gotowe. Doskonale smakuje z ganache, czyli polewą z roztopionej czekolady i śmietany kremówki.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • cukier drobny  200 g

  • olej rzepakowy  125 ml

  • mąka pszenna  200 g

  • kakao  40 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • gorzka czekolada  250 g

  • śmietana kremówka  250 ml

Ciasto kakaowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: wbijamy do dużej miski i ucieramy mikserem na gładką masę. Stopniowo dodajemy drobny cukier do wypieków. Następnie powoli wlewamy olej, cały czas miksując składniki na średnich obrotach.

  • Krok 2:

    Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy ze sobą, dodajemy do przygotowanej masy na ciasto i łączymy przy pomocy dużej, drewnianej łyżki.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto kakaowe wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min.

  • Krok 5:

    Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę, dodajemy śmietanę kremówkę i łączymy, aby powstał gładki krem czekoladowy. Polewę nakładamy na przestudzone ciasto.

Porady

  • Do ciasta potrzebne jest gorzkie kakao, bez dodatku cukru.
  • Do masy możemy dodać 5 g cukru waniliowego.
  • Ciasto kakaowe pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po 40 min nakłuwamy je i sprawdzamy, czy nie jest surowe w środku. Wyciągamy, gdy patyczek jest suchy.
  • Polewę do ciasta możemy przygotować także domowym sposobem – z kakao, cukru pudru, masła i mleka. W rondelku na małej mocy palnika roztapiamy 40 g masła, dodajemy 20 g cukru pudru, 20 g kakao i 10 ml mleka. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Ciasto możemy także posypać cukrem pudrem – wersja bez polewy czekoladowej jest zdecydowanie szybsza i łatwiejsza.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto kakaowe z dodatkami

Puszyste ciasto kakaowe można przełożyć kremem budyniowym lub domową konfiturą z wiśni. Świetnie smakuje podane z bitą śmietaną lub kremem z serka mascarpone. Można je także upiec z dodatkiem:

  • gruszek – myjemy je, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, które obtaczamy w mące i układamy na cieście tuż przed wstawieniem do piekarnika. Możemy także skorzystać z przepisu na ciasto czekoladowe z gruszkami
  • jabłek – dodajemy je do ciasta tak samo, jak gruszki,
  • malin, borówek lub jagód – delikatnie oprószone mąkę kładziemy na wierzch surowego ciasta,
  • bananów – kroimy je w plasterki i dodajemy do masy kakaowej, jak w przepisie na ciasto czekoladowe z bananami lub przepołowione wzdłuż kładziemy na wierzch.

Ciasto kakaowe bez jajek

W podobny sposób można przygotować ciasto czekoladowe bez jajek, czyli wegańskie. Zamiast nich dodajemy 200 ml wody, dzięki której składniki połączą się w spójną masę. Możemy sięgnąć także po inne zamienniki jajek, takie jak:

  • siemię lniane – 10 g nasion mieszamy z 3 łyżkami wody, co zastępuje nam jedno jajko,
  • nasiona chia – mieszamy je z wodą w takich samych proporcjach, jak siemię lniane,
  • purée z bananów lub jabłek – 60 ml musu przekłada się na jedno jajko.

Kakaowe ciasto bezglutenowe

Ciasto przygotowujemy zgodnie z podstawowym przepisem, zastępując mąkę pszenną mieszanką bezglutenową. Do słodkich ciast najlepiej sprawdzi się:

  • mąka ryżowa zmieszana z ziemniaczaną w proporcji pół na pół – sama mąka ryżowa ma słabe właściwości sklejające,
  • mąka owsiana – jest delikatna i ma uniwersalny smak, który pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków,
  • mąka kukurydziana w połączeniu ze skrobią kukurydzianą – wtedy jest odpowiednio lekka i delikatna,
  • mąka orzechowa – jest bardzo zdrowa, ale nie do wszystkiego pasuje jej intensywny aromat. Jednak w cieście kakaowym smakuje doskonale.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne