ciasto_ucierane_z_borowkami_amerykanskimi

Ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi

Ocena:

3.9 (413)

  • 15 min.

Borówka amerykańska świetnie nadaje się do ciasta bo jest jędrna i pysznie smakuje :)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła bądź margaryny
  • 2 opakowania borówek amerykańskich
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Borówki myjemy i pozostawiamy do osuszenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).
  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.
  • Dodajemy ostudzone masło a następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolita masę.
  • Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem.
  • Na ciasto równomiernie wysypujemy borówki, a następnie wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy ok 45 min.
  • Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem bądź polać galaretką.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne