istock
4.04 (238)
Orzechowiec to doskonałe ciasto na Boże Narodzenie, Wielkanoc i wszystkie inne okazje. Ten deser zawsze robi furorę wśród gości i szybko znika ze stołu. Smakuje doskonale, pięknie wygląda, a do tego nie wymaga wiele pracy, dlatego jest ulubieńcem wszystkich fanów słodkości. Zobaczcie przepis na ten przysmak i garść cennych porad, dzięki którym zawsze wychodzi perfekcyjnie!
mąka pszenna 500 g
cukier 340 g
masło 525 g
jajka 2 szt.
soda oczyszczona 2 łyżeczki
mleko 750 ml
orzechy włoskie 300 g
miód 1 łyżka stołowa
budyń śmietankowy 2 szt.
Przygotowanie ciasta: Z 500 gmąki, 200 g masła, 200 g cukru, 2, jajek i 2 łyżeczek sody oczyszczonej zagniatamy jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na równe 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.
iStock
Polewa orzechowa: W czasie kiedy ciasto się chłodzi, w rondelku rozpuszczamy 125 g masła na wolnym ogniu. Następnie dodajemy do niego 1 łyżkę miodu i 100 g cukru. Orzechy lekko prażymy na suchej patelni i dodajemy do masła. Wszystko razem mieszamy, aby orzechy były dokładnie pokryte polewą.
iStock
Pieczenie ciasta: Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto i wałkujemy z niego dwa równe placki. Na jeden z placków surowego ciasta wykładamy orzechy w karmelu, a drugi zostawiamy solo. Blaty pieczemy osobno przez 15-10 minut w temperaturze 190 stopni.
iStock
Krem: Do rondelka wlewamy 750 ml mleka, dosypujemy 2 opakowania budyniu śmietankowego i gotujemy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia, a w tym czasie ucieramy w misce 200 g masła z 3 łyżkami cukru. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodajemy do niego przestudzoną masę budyniową. Wszystko razem ucieramy jeszcze chwilę na jednolity, puszysty krem.
iStock
Przekładanie ciasta: Suchy blat (pieczony bez orzechów) smarujemy jeszcze ciepłym kremem budyniowym. Następinie nakładamy na to drugi blat ciasta (z orzechami) i wszystko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
istock
Porady
- Ciasto orzechowiec zwykle robi się z dodatkiem orzechów włoskich, ale jeśli nie mamy ich pod ręką, możemy użyć właściwie wszystkich rodzajów orzechów. Sprawdzą się tu zarówno orzechy laskowe, ziemne, pekan, pistacje, nerkowce czy migdały.
- Wszystkie ciasta z orzechami włoskimi warto przygotowywać z 2-dniowym wyprzedzeniem, aby na święta były idealnie miękkie i wyraziste w smaku.
- Aby orzechowiec bardziej aromatyczny, możemy przygotować to ciasto z masłem orzechowym. Możemy rozsmarować je na blacie ciasta jako kolejną warstwę, lub dodać 2 łyżki do budyniowego kremu.
- Jeśli chcemy zrobić ciasto orzechowiec z miodem, najlepiej będzie pasował delikatny w smaku miód rzepakowy lub wielokwiatowy. Gryczany lub lipowy mogą okazać się zbyt wyraziste.
- Orzechowiec, jak każde ciasto z kremem, powinno się przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni.
Najprostsza masa budyniowa to tylko 4 składniki: mleko, cukier, masło i budyń w proszku. Wszystkie składniki wystarczy ugotować, dokładnie mieszając. Podstawowy przepis na krem budyniowy, można jednak modyfikować, dodając do niego przeróżne nuty smakowe i zapachowe. W zależności od tego, jaki smak budyniu dodamy, nasz krem może być śmietankowy, waniliowy, czekoladowy czy malinowy. Oprócz smakowego budyniu, warto też eksperymentować z dodatkowymi składnikami, takimi jak ziarenka wanilii, odrobina cynamonu, lub starta skórka z cytryny.
Domowy krem budyniowy sprawdzi się nie tylko do orzechowca, ale i do wielu innych ciast i deserów. Możemy nim przełożyć biszkopty i torty, lub nadziewać kruche rurki, tartaletki, kremówki papieskie, ptysie, czy wypieki z ciasta francuskiego. Sprawdzi się też do wszelkiego rodzaju deserów na zimno, podawanych w szklankach lub pucharkach.
To popularne ciasto doczekało się wielu wariacji w różnych wersjach smakowych. W sieci można znaleźć dziesiątki przepisów na różne nadzienia i kremy do przekładania tego ciasta. Najpopularniejsze wersje to orzechowiec z kajmakiem, masą kokosową, jabłkami, dżemem, czy z czekoladą. Receptury różnią się też rodzajem ciasta, na przykład orzechowiec na biszkopcie, czy na cieście francuskim lub kruchym. Jeśli szukamy łatwiejszej opcji, świetnym rozwiązaniem będzie orzechowiec bez pieczenia. Warto przetestować różne wersje i wybrać swoją ulubioną.
Jeśli lubicie ciasta z orzechami, koniecznie spróbujcie też takich pozycji jak tort orzechowy, snikers z krówką i orzechami, ciasto orzechowe, ciasto marchewkowe z orzechami lub 3-bit orzechowy. Innym świątecznym klasykiem jest przepis na miodownik z orzechami, piernik dojrzewający, ciasto krówka czy struclę orzechową.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.