Ciasto gruszkowe

Ciasto gruszkowe w pysznej wariacji - pachnie wanilią, kusi chrupiącymi płatkami migdałowymi. Takie ciasto gruszkowe to pomysł na pyszny podwieczorek, przy filiżance kawy lub herbaty.

Dodany przez:

Ciasto gruszkowe

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 500 g gruszek
  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół kostki masła (100 g)
  • konfitura morelowa
  • Polewa:
  • 125 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • Posypka:
  • 40 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto, poza konfiturą!! dokładnie i szybko zagnieść na kruche ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
  2. 2. Tortownicę natłuścić, po czym obłożyć rozwałkowanym!! ciastem i ponakłuwać widelcem. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
  3. 3. Na cieście rozsmarować konfiturę morelową,
  4. 4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne , przekroić na pół i ponacinać wzdłóż nożem. Położyć na konfiturę.
  5. 5. Składniki na polewę zmiksować, rozlać na gruszki.
  6. 6. Płatki migdałowe posypać na wierzchu. Piec 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.
  7. Życzę smacznego!
deser gruszki mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze