Ciasto drożdżowe

zawsze się udaje

ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 149 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 1 szkl oleju
  • 14 g drożdzy (używam suszonych drożdży)
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szkl mleka
  • 1 kieliszek alkoholu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do miski należy przesiasiać mąkę. Żółtka ucieramy z cukrami. Do miski z mąką dodajemy utarte żółtka, olej, drożdże, alkohol, gorące mleko. Wszystko zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zwijamy w rolady i wkładamy do blaszek. Pieczemy ok 35 minut.
  • (Ciasto wyrabiam w robocie, ręcznie należy wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawało od rąk).
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy