Ciasto drożdzowe z truskawkami i kruszonką

Pyszne, proste ciasto drożdżowe !

Ciastaciasto drożdżoweDeserykruszonka

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 173 głosów)

Składniki:

  • Rozczyn:
  • 5 dag drożdży
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 5 dużych łyżek mąki
  • ciepłe mleko
  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyzeczki cukru
  • 1 łyzka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag margaryny
  • sól
  • 1 białko
  • tłuszcz do nasmarowania formy
  • Kruszonka:
  • 6 łyzek mąki
  • 3 łyzki cukru
  • 1 łyzka cukru waniliowego
  • 1/4 kostki masła
  • 450g mrożonych truskawek (lub świeżych w sezonie:)
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przeisewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym margarynęrozpuszczamy w rondelku.
  • Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy utarte żółtka, mleko, ugniatamy ręką, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, ciato musi sięodklejać od brzegu (ew można dodać mąki), odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą wykładamy równomiernie wyrośniętym ciastem, smarujemy białkiem, odstawiamy na 10 minut, natępnie układamy rozmrożone truskawki, posypujemy kruszonką (składniki kruszonki wymieszać, rękami rozgniatać grudki masła aż kruszonka będzie sypka), odstawić ponownie na 10 minut (w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto piec 25 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy