Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Jest wyśmienite również z truskawkami, jagodami czy śliwkami.

ciasto drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 197 głosów)

Składniki:

  • 500g mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • szklanka mleka
  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • cukier do rabarbaru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W pierwszej kolejności najlepiej przygotować owoce. Laski rabarbaru opłucz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Zasyp obficie cukrem i odstaw na jakiś czas, żeby rabarbar puścił sok.
  • Przygotuj zaczyn: drożdże wymieszaj z łyżką cukru, odrobiną letniego mleka i odstaw na chwilę (do ok. 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość).
  • Żółtka ubij z cukrem.
  • Do mąki dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Ugniataj ciasto, aż będzie wyrobione i będzie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Zrób kruszonkę: przygotuj sobie ok. ¼ kostki masła, 2-3 łyżki cukru pudru i 3 łyżki mąki. Wszystko razem ugnieć w jednolitą masę i włóż do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę z przygotowanym wcześniej papierem do pieczenia i posyp bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku owocowego. Wyłóż na ciasto odsączony dokładnie rabarbar i posyp rozdrobnioną kruszonką.
  • Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy