Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Jest wyśmienite również z truskawkami, jagodami czy śliwkami.

Dodany przez:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 5 głosów)

Składniki

  • 500g mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • szklanka mleka
  • 10 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • cukier do rabarbaru

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności najlepiej przygotować owoce. Laski rabarbaru opłucz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Zasyp obficie cukrem i odstaw na jakiś czas, żeby rabarbar puścił sok.
  2. Przygotuj zaczyn: drożdże wymieszaj z łyżką cukru, odrobiną letniego mleka i odstaw na chwilę (do ok. 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość).
  3. Żółtka ubij z cukrem.
  4. Do mąki dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Ugniataj ciasto, aż będzie wyrobione i będzie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Zrób kruszonkę: przygotuj sobie ok. ¼ kostki masła, 2-3 łyżki cukru pudru i 3 łyżki mąki. Wszystko razem ugnieć w jednolitą masę i włóż do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę z przygotowanym wcześniej papierem do pieczenia i posyp bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku owocowego. Wyłóż na ciasto odsączony dokładnie rabarbar i posyp rozdrobnioną kruszonką.
  7. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
deser ciasto drożdżowe rabarbar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy