ciasto drożdżowe z owocami

Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto.

Ciastaciasto drożdżoweDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 163 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1kg mąki
  • 10 dag drożdży (jedna mała kostka)
  • 250g margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • PONADTO:
  • 1 budyń o dowolnym smaku
  • dowolne owoce
  • KRUSZONKA:
  • 100g margaryny
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mleko podgrzej, dodaj do niego drożdże. Pozostaw chwilę w ciepłym miejscu. Do mąki dodaj roztopioną margarynę, następnie wlej mleko z drożdżami oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrób dokładnie (powinno odchodzić od miski) i pozostaw do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie wyłóż na nim owoce(ja użyłam wiśni), piecz go aż się nieco zarumieni, aby następnie rozsmarować na nim budyń (wcześniej ugotowany i trochę ostudzony). Zagnieć kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta. Dalej piecz w piekarniku przez ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy