Ciasto drożdżowe z orzechami pekan
Ciasto drożdżowe z orzechami pekan - Przepis na Ciasto drożdżowe z orzechami pekanCiasto drożdżowe z orzechami pekan to pyszna wariacja na temat klasycznych strucli. Orzechy pekan mają wyjątkowy, charakterystyczny smak i dzięki nim ciasto jest naprawdę bardzo smaczne. Ciasto drożdżowe wspaniale pasuje na podwieczorek. Z filiżanką kawy lub herbaty smakuje perfekcyjnie!

Ciasto drożdżowe z orzechami pekan / fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
ciasto drożdżowe
- Czas przygotowania:
- 200 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
- Poziom trudności: Średni
(średnia 4.44 z 170 głosów)
Okazje:
Sposób przygotowania:
Sposób podania:
Posiłek:
Kroki wykonania:
1.Na ciasto: do zasobnika robota wkruszamy drożdże, dodajemy mąkę i cukier trzcinowy. Robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy sól. Wyrabiamy ok. 15 min na małej prędkości, aż ciasto stanie się elastyczne. Następnie dodajemy powoli 100 g masła pokrojonego w kostki. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i jednolite, formujemy kulę i wkładamy na ok. 2 godz. do piekarnika rozgrzanego do temp. 30°C lub w inne ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
2.Na nadzienie: pozostałe masło mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 25 x 10 cm i 7 cm wysokości wykładamy papierem do pieczenia. Na stolnicy posypanej mąką formujemy z ciasta prostokąt 40 x 25 cm. Masło z cukrem i cynamonem rozsmarowujemy na całym cieście. Posypujemy orzechami pekan i zwijamy w rulon na całej długości.
3.Przecinamy rulon na pół, a potem każdy kawałek wzdłuż i skręcamy. Oba kawałki wkładamy do blaszki, nie przyciskając ich zbyt mocno do siebie. Pozostawiamy jeszcze na 1 godz. w ciepłym miejscu, aby urosło. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170ºC. Wstawiamy ciasto na 35–40 min. Po ostygnięciu wyjmujemy z blaszki i możemy podawać od razu.
Porady
W przepisie na ciasto drożdżowe z orzechami pekan wykorzystujemy:
- drożdże - świeże
- masło - 100 g kroimy w kostkę, pozostałe 180 g wyjmujemy wcześniej z lodówki, by zmiękło
- orzechy pekan - posiekane
Notka redakcyjna
Ciasto drożdżowe z orzechami pekan to wyśmienita propozycja na podwieczorek. Ciasto możecie zaserwować z lukrem lub słodką polewą. Warto też eksperymentować z orzechami - sprawdzą się także orzechy włoskie czy laskowe. Ciasto drożdżowe wspaniale smakuje samo, ale możemy też, zwłaszcza gdy zrobi się lekko czerstwe, upiec je jak grzanki i podać z kubkiem mleka lub kakao. Będzie pyszne!
Podobne przepisy

Ciasto z orzechami

Baklawa zazwyczaj ma nadzienie z orzechów włoskich lub migdałów. My polecamy orzechy pekan - baklawa z takim dodatkiem i słodkim syropem będzie smakować doskonale!
Baklawa z orzechami pekan

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to pyszna propozycja na podwieczorek. Pachnie masłem i kojarzy się z dzieciństwem i wizytami w kuchni babci. Szczodrze posypujemy je kruszonką, dzięki czemu wierzch ciasta jest chrupiący i bardzo smaczny. Kwaśne jabłka świetnie komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym i maślaną kruszonką. Całość jest lekka i smakuje wybornie!
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

ciasto drożdżowe z makiem

Szarlotka z żurawiną i orzechami pekan.
