Ciasto drożdżowe z kruszonką

Mięciutkie, waniliowe ciasto drożdżowe z kruszonką i cytrynowym lukrem.

Ciastaciasto drożdżoweDeserylukierkruszonkaPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.57 z 194 głosów)

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 12 dag drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • cukier waniliowy
  • Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 g masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej
  • Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • sok z połówki cytryny

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, wlać do mąki (zrobić w niej dołek) , a następnie odstawić na ok 10 min. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Do mąki z drożdżami dodać jajko, cukier, wanilię, sól i mleko, chwilę zagniatać, następnie dodać stopione masło i zagniatać ok 10-15 min. Ciasto powinno być luźne. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić. W tym czasie zrobić kruszonkę. Okrągłą formę, o średnicy 21 cm, wysmarować tłuszczem, następnie wylepić ją ciastem i posypać kruszonką. Piec 45 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu polać lukrem (cukier waniliowy ucierać z sokiem z cytryny, jest to bardzo pracowite i zajmuje sporo czasu, ok 15 min ucierania, więc można sobie ułatwić i kupić gotowy lukier). Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy