Ciasto drożdżowe z kruszonką i jeżynami

Ciasto drożdżowe z owocami nie potrzebuje dodatkowej rekomendacji - koniecznie z kruszonką, koniecznie na maśle.

Ciastaciasto drożdżowekruszonka

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 178 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 8 dag masła
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki jeżyn
  • kruszonka:
  • 3 pełne łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 pełne łyżki mąki
  • 5 pełnych łyżek pokruszonych orzechów włoskich
  • lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 2–3 jeżyn
  • łyżeczka soku z cytryny

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło i gotujemy, aż się rozpuści. Odstawiamy, aby lekko ostygło.
  • W osobnej misce do pokruszonych drożdży dodajemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy do mleka i mieszamy drewnianą łyżką, aż drożdże się rozpuszczą, dodajemy skórkę i sok z cytryny, ponownie mieszamy.
  • Wlewamy do miski i dodajemy mąkę, mieszamy, aż wszystko się całkowicie połączy. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy o śr. 26 cm.
  • Ciasto wygładzamy wilgotnymi dłońmi, palcami robimy dołki i umieszczamy w nich jeżyny.
  • Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy dłońmi, aż pojawią się grudki. Równomiernie rozsypujemy je na cieście i owocach. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i wstawiamy do lodówki na noc (10–12 godz.).
  • Następnego dnia wstawiamy placek do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180°C i pozwalamy ciastu rosnąć wraz z podnoszącą się temperaturą. Pieczemy przez 40–50 min.
  • Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z jeżyn i sokiem z cytryny, jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gesty, dodajemy więcej soku z cytryny.
  • Lekko wystudzone ciasto polewamy cienką strużką lukru. Kroimy na kawałki i podajemy ze szklanką zimnego mleka.

Porady

Zobacz też: jagodzianki z lukrem i kruszonką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy