Ciasto drożdżowe z kruszonką i jeżynami

Ciasto drożdżowe z owocami nie potrzebuje dodatkowej rekomendacji - koniecznie z kruszonką, koniecznie na maśle.

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 8 dag masła
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki jeżyn
  • kruszonka:
  • 3 pełne łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 pełne łyżki mąki
  • 5 pełnych łyżek pokruszonych orzechów włoskich
  • lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 2–3 jeżyn
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Ciasto: mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło i gotujemy, aż się rozpuści. Odstawiamy, aby lekko ostygło.
  2. W osobnej misce do pokruszonych drożdży dodajemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy do mleka i mieszamy drewnianą łyżką, aż drożdże się rozpuszczą, dodajemy skórkę i sok z cytryny, ponownie mieszamy.
  3. Wlewamy do miski i dodajemy mąkę, mieszamy, aż wszystko się całkowicie połączy. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy o śr. 26 cm.
  4. Ciasto wygładzamy wilgotnymi dłońmi, palcami robimy dołki i umieszczamy w nich jeżyny.
  5. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy dłońmi, aż pojawią się grudki. Równomiernie rozsypujemy je na cieście i owocach. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i wstawiamy do lodówki na noc (10–12 godz.).
  6. Następnego dnia wstawiamy placek do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180°C i pozwalamy ciastu rosnąć wraz z podnoszącą się temperaturą. Pieczemy przez 40–50 min.
  7. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z jeżyn i sokiem z cytryny, jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gesty, dodajemy więcej soku z cytryny.
  8. Lekko wystudzone ciasto polewamy cienką strużką lukru. Kroimy na kawałki i podajemy ze szklanką zimnego mleka.

Wskazówki

Zobacz też: jagodzianki z lukrem i kruszonką

ciasto kruszonka ciasto drożdżowe masło jeżyny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy