CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

Bardzo dobre ciasto na niedzielne śniadanko.

ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
350.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)

Składniki:

  • 1kg mąki
  • 1szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • mleko-2-3 szklanki
  • 2 torebeczki drożdży
  • KRUSZONKA:
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5łyżek mąki
  • 1 cukier waniliowy-lub 1 łyżeczka cynamonu.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże (trzeba zastosować ilość według przepisu na opakowaniu) cukier, sól, żółtka, olej, mleko - wymieszać z mąką. Wyrobić ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość - wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać.Powciskać kawałki czekolady.
  • KRUSZONKA:
  • Masło (roztopić i ostudzić) mąkę i cukier wymieszać i ugnieść grudki. Ciasto posmarować rozbełtanym 1 białkiem. Posypać kruszonką. Odstawić powtórnie do wyrośnięcia. Piec w 180st.około 45 min.(aż nabierze koloru złotego). Kroić zimne.

Kalorie: 350.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy