Ciasto drożdżowe z jagodami wg Aleex

Puszyste ciasto drożdżowe z jagodami, lepsze niż tradycyjne jagodzianki.

dodany przez: Aleex

ciasto drożdżowe Desery kruszonka

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • • 3/4 szklanki mleka
  • • 125 g masła
  • • 2 duże jaja
  • • cukier waniliowy
  • • 150 g cukru
  • • 30 g świeżych drożdży
  • • 3,5 szklanki mąki
  • Wierzch:
  • • ¾ litra jagód
  • • cukier wanilinowy
  • • cukier do smaku (kilka łyżek)
  • Kruszonka:
  • • 35 g masła
  • • ¼ szklanki cukru
  • • cukier wanilinowy
  • • 4 pełne łyżki mąki (ilość mąki można zwiększyć aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta, zależy od wielkości łyżek)
  • • 1 łyżka płatków migdałowych

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto drożdżowe:
  • - Mleko, masło, jaja, cukier i cukier waniliowy oraz pokruszone drożdże wymieszać w misce i zostawić na trzy godziny.
  • - Po tym czasie dodać mąkę. Wszystko dokładnie wyrobić mikserem.
  • 2. Ciasto drożdżowe przełożyć do blaszki o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
  • 3. Przygotować jagodowy wierzch: jagody opłukać pod bieżącą wodą, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.
  • 4. Przygotować kruszonkę: składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie konsystencja okruchów.
  • 5. Na wyrośniętym cieście rozłożyć jagody z cukrem. Posypać obficie kruszonką.
  • 6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 50 minut.
  • 7. Ostudzić (choć świetnie smakuje też jeszcze ciepłe), kroić w kwadraty.
  • Smacznego.
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/07/ciasto-drozdzowe-z-jagodami-wg-aleex.html
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy