Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką.

Pomysł na deser - ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Wyrośnięte, nie za słodkie, a bardzo proste do zrobienia!

kruche ciastociasto drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 180 głosów)

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 5 jajek
  • Kruszonka:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • mąka tortowa / tyle ile się wgniecie /
  • Karmel z jabłkami:
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1-1,5 kg jabłek kwaskowatych
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do szarlotki z cynamonem (lub cynamon)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki na ciasto drożdżowe wyrabiamy i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
  • Zagniatamy kruszonkę w ten sposób, że do margaryny z cukrem dodajemy tyle mąki ile się da wgnieść... i wkładamy do lodówki.
  • Jabłka kroimy w plasterki.
  • Cukier karmelizujemy.
  • Dodajemy margarynę, jabłka i podsmażamy ok. 5 minut.
  • Ciasto po 3 godzinach wyrastania mieszamy mikserem.
  • Wylewamy na dużą blachę wysmarowaną olejem.
  • Na ciasto drożdżowe wykładamy jabłka... gęsto układając.
  • Na koniec kruszonkę trzemy na tartce i posypujemy nią jabłka.
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 170*.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy