Ciasto drożdżowe mojej babci

Prosty przepis na ciasto drożdżowe, czyli smakowity, słodki dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto drożdżowe jest pyszne same w sobie, ale można dodać do niego ulubioną konfiturę lub polewę czekoladową

Ciastaciasto drożdżoweDeserykruszonka

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.21 z 190 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • Kruszonka:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • Dodatkowo: ulubione owoce, konfitura, cukier puder lub polewa czekoladowa

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozpuścić w 0,5 szklance ciepłego mleka, dodać po dwie łyżeczki cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  • Masło roztopić. Resztę mleka lekko podgrzać. Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Lekko zagnieść, włożyć do wysmarowanej formy.
  • Utrzeć składniki na kruszonkę i palcami rozkruszyć na ciasto.
  • Ciasto piec około 45 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka"

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy