Ciasto drożdżowe mojej babci

Prosty przepis na ciasto drożdżowe, czyli smakowity, słodki dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto drożdżowe jest pyszne same w sobie, ale można dodać do niego ulubioną konfiturę lub polewę czekoladową

Dodany przez:

Ciasto drożdżowe mojej babci

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.21 z 47 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • Kruszonka:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • Dodatkowo: ulubione owoce, konfitura, cukier puder lub polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w 0,5 szklance ciepłego mleka, dodać po dwie łyżeczki cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić. Resztę mleka lekko podgrzać. Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Lekko zagnieść, włożyć do wysmarowanej formy.
  4. Utrzeć składniki na kruszonkę i palcami rozkruszyć na ciasto.
  5. Ciasto piec około 45 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka"
deser ciasto kruszonka ciasto drożdżowe drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy