Ciasto drożdzowe "leniwej piekarki"

Smaczne lekkie ciasto drożdżowe, nie wymagające dużej siły, by je dobrze wyrobić.

Ciastaciasto drożdżowedrożdżówkaDeserykruszonkaPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 160 głosów)

Składniki:

  • drożdże - 10 dag
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 4 szt
  • oliwa - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • mleko - 3/4 szklanki
  • mąka - 5 szklanek
  • kruszonka:
  • masło 1/2 kostki
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka 1/2 szklanki ( i 1 - 2 łyżki)
  • można także dodać:
  • - owoce sezonowe wg upodobania
  • - lub dżem także ulubiony smak

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozkruszyć i wsypać na dno dużej miski, następnie wsypać wszystkie podane składniki.
  • Nie mieszać, pozostawić na 4 godziny.
  • Potem wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto wyłożyć na blaszkę.
  • Jeśli lubimy to na cieście układamy sezonowe owoce (np. rabarbar, śliwki, jabłka lub dżem).
  • Ciasto z owocami lub bez posypujemy kruszonką.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 170°C i pieczemy około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy