CIASTO DROŻDŻOWE (które, aby wyrosło trzeba schłodzić)

Najlepiej smakuje z mlekiem lub kakao.

ciasto drożdżoweDesery

Czas przygotowania:
15 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mleka (letniego),
  • 5 dkg drożdży,
  • 1/2 szkl śmietany 12% lub jogurtu naturalnego,
  • 5 jaj,
  • 1 margaryna

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margaryne rozpuścić i ostudzić.Drożdże wrzucić do śmietany i wymieszać.Mleko, jaja, cukier wymieszać, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, mąkę-wyrabiać ciasto, pod koniec dodać ostudzoną margarynę.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w chłodne miejsce, a najlepiej do lodówki na ok. 2 godziny.Gdy ciasto podwoi swą objętość wyłożyć na formę.Można posmarować ciasto dżemem i posypać kruszonką.Piec w 170 stopniach ok 45-50min.
  • Z podanego przepisu wychodzi duza blaszka ciasta i keksowka(jak widac na zalaczonym zdjęciu).
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy