Ciasto czeskie z krówką orzechową

po prostu pyszne ciasto !

Dodany przez:

Ciasto czeskie z krówką orzechową

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 jajko
  • 8 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszcz. lub proszku do piecz.
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany
  • Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1 margaryna
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Na wierzch:
  • puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
  • orzechy do posypania

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z podanych wyżej składników. Upiec 3 placki, w temp. 180 st. C po 10 minut każdy.
  2. Przygotować krem:
  3. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki rozmieszać w pozostałym mleku i wlać na gotujące się mleko. Zimny budyń utrzeć z margaryną. Przełożyć placki.
  4. Wierz posmarować masą krówkową i posypać orzechami.
  5. Ciasto lepsze jest na drugi dzień, ponieważ placki muszą zmięknąć.
deser krówka orzechowe czeskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze