Ciasto czeskie z krówką orzechową

po prostu pyszne ciasto !

ciasto krówkaDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 160 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 jajko
  • 8 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszcz. lub proszku do piecz.
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany
  • Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1 margaryna
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Na wierzch:
  • puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
  • orzechy do posypania

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagnieść ciasto z podanych wyżej składników. Upiec 3 placki, w temp. 180 st. C po 10 minut każdy.
  • Przygotować krem:
  • 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki rozmieszać w pozostałym mleku i wlać na gotujące się mleko. Zimny budyń utrzeć z margaryną. Przełożyć placki.
  • Wierz posmarować masą krówkową i posypać orzechami.
  • Ciasto lepsze jest na drugi dzień, ponieważ placki muszą zmięknąć.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy