Ciasto czekoladowe z jogurtem

Ocena:

4.22 (234)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto czekoladowe z jogurtem to idealny deser na leniwe popołudnie - zwłaszcza jesienią i zimą w towarzystwie filiżanki rozgrzewającej herbaty. Przygotowanie takiego wypieku nie powinno zająć nam więcej niż godzinę, zaś efekty zadowolą nawet najbardziej wybrednych domowych łasuchów. Warto zatem pozwolić sobie na tę słodką przyjemność.

Składniki:

  • jajka  1 szt.

  • cukier  300 g

  • jogurt grecki  250 g

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • cynamon  1 łyżeczka

  • kakao  50 g

  • masło  125 g

  • gorzka czekolada  100 g

Ciasto czekoladowe z jogurtem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie masy na ciasto: Jajko oraz 220 g cukru łączymy mikserem do uzyskania lekko puszystej masy. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą jogurt i proszek do pieczenia. Gdy na powierzchni zaczną powstawać pęcherzyki powietrza, dodajemy zawartość miski do ubitych jajek. Do masy dodajemy przesianą mąkę, olej, cynamon oraz kakao (2 łyżki odkładamy na polewę). Składniki łączymy przy pomocy miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok 2:

    Ciasto czekoladowe z jogurtem: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 30 minut lub do suchego patyczka.

  • Krok 3:

    Polewa czekoladowa: 80 g cukru, 90 ml wody, 20 g kakao, masło i gorzką czekoladę umieszczamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy zawartość rondla i mieszamy, aż do jej całkowitego połączenia. Gotową polewę odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto jest już wystudzone oblewamy je polewą i przekładamy do lodówki. Po około 30 minutach masa czekoladowa powinna stężeć.

Porady

  • Przepis na proste ciasto czekoladowe można modyfikować na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem będzie dodatek dżemu z owoców leśnych lub wiśni. Ze smakiem wypieku dobrze komponują się również wszelkiego rodzaju bakalie.
  • Jeśli nie przepadacie za słodkimi wypiekami, możecie pominąć dodatek polewy lub zastąpić go posypką z cukru pudru.
  • Przed przełożeniem masy do foremki, należy wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Zapobiegnie to przywieranie ciasta i ułatwi jego późniejsze wyciągnięcie
  • Ciasto czekoladowe jogurtowe będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli doda się do niego odrobinę ekstraktu waniliowego.
  • Wierzch ciasta jogurtowego z czekoladą można też ozdobić przy pomocy wiórek kokosowych. Należy obsypać nimi jeszcze zastygającą polewę. Wówczas nie będą się zsypywać z wypieku.
  • Jeżeli po nakłuciu ciasta drewnianym patyczkiem, nie pozostaną na nim żadne resztki masy, wypiek będzie idealnie upieczony.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto czekoladowe można zamrozić. Przechowywane w zamrażalniku zachowa świeżość przez przynajmniej dwa miesiące.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaki jogurt do szybkiego ciasta czekoladowego?

Ciasto kakaowe z jogurtem naturalnym przypadnie do gustu przede wszystkim osobom będącym na diecie. Ten typ jogurtu cechuje się bowiem zdecydowanie mniejszą zawartością tłuszczu. Pociąga to jednak za sobą pewną niedogodność: wypiek może odrobinę stracić na puszystości. Co do samego smaku, słodkościom na jogurcie naturalnym nie można zupełnie niczego zarzucić.

Na ogół amatorzy domowego pieczenia polecają jednak ciasto czekoladowe z jogurtem greckim. Ponieważ jest on zdecydowanie bardziej gęsty, konsystencja wypieku będzie o wiele lepsza.

Przepis na czekoladowe ciasto jogurtowe

Sekret pysznego jogurtowego ciasta czekoladowego tkwi w starannym połączeniu ze sobą wszystkich składników. Należy zadbać o to, by masa była dobrze napowietrzona i wolna od grudek. Zbyt pośpieszne i nieuważne przygotowanie,  może negatywnie wpłynąć na smaku wypieku.

By uzyskać bardzo wilgotne ciasto, należy dokładnie odmierzyć ilość podanego w przepisie tłuszczu. To właśnie on decyduje bowiem o konsystencji masy. Ograniczając zawartość oleju, otrzymamy deser bardziej dietetyczny, ale także bardziej suchy.

Ciasto czekoladowe na jogurcie – wersja fit

Chcąc uzyskać zdrowsze jogurtowe ciasto czekoladowe, należy zastąpić podany w przepisie cukier jego mniej szkodliwym zamiennikiem. Świetnie sprawdzi się w tym celu ksylitol, erytrol, stewia lub malitol. Dodatek polewy czekoladowej można całkowicie pominąć, a zamiast klasycznego jogurtu można użyć jego niskotłuszczowej wersji.  

Należy jednak pamiętać, że stosując zdrową i zbilansowaną dietę można od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne