Ciasto czekoladowe

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 470 kcal

Dodany przez:

Ciasto czekoladowe

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
470 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa o smaku orzechowym
  • masło do formy

Przygotowanie

  1. ■ Czekoladę zetrzeć na tarce, orzechy posiekać. Masło utrzeć z 3/4 cukru. Dodać żółtka, czekoladę, orzechy, mąkę i proszek, wymieszać. Z białek ubić pianę, dodając pod koniec resztę cukru, delikatnie połączyć z ciastem.
  2. ■ Formę keksową o długości ok. 25 cm posmarować masłem, nałożyć ciasto. Piec ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudzić.
  3. ■ Polewę przygotować według instrukcji na opakowaniu i posmarować nią ciasto. Odstawić do zastygnięcia.
deser dla dzieci ciasto orzechy laskowe gorzka czekolada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze