Ciasto czekoladowe

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 470 kcal

Ciastaciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
470 kcal
Ocena:

(średnia 4.51 z 159 głosów)

Składniki:

  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa o smaku orzechowym
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Czekoladę zetrzeć na tarce, orzechy posiekać. Masło utrzeć z 3/4 cukru. Dodać żółtka, czekoladę, orzechy, mąkę i proszek, wymieszać. Z białek ubić pianę, dodając pod koniec resztę cukru, delikatnie połączyć z ciastem.
  • ■ Formę keksową o długości ok. 25 cm posmarować masłem, nałożyć ciasto. Piec ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudzić.
  • ■ Polewę przygotować według instrukcji na opakowaniu i posmarować nią ciasto. Odstawić do zastygnięcia.

Kalorie: 470

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy