ciasto czekoladowe

ciasto szybkie, doskonałe na uroczystości rodzinne

Dodany przez:

ciasto czekoladowe

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • olejek rumowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów

Przygotowanie

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce, wrzucić do żaroodpornego naczynia. Naczynie umieścić nad parą. Do roztopionej czekolady dodać masło, powoli ubijać trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej masy.
  2. Do rondelka włożyć żółtka, wsypać połowę cukru i podgrzewać na małym ogniu, bijać na puszystą masę. Zdjąć z ognia i wymieszać z czekoladowym kremem.
  3. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając przy tym resztę cukru.
  4. Do czekoladowego kremu wsypać łyżkę kakao i mąkę, delikatnie wymieszać. Pomału połączyć masę z pianą.
  5. Posmarować masłem tortownicę o średnicy ok. 24 cm i wysypać jej dno pokruszonymi biszkoptami. Przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C) na ok. 30 min. Ciasto po ostygnięciu oprószyć kakao.
czekolada deser kakao masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze