ciasto czekoladowe

ciasto szybkie, doskonałe na uroczystości rodzinne

ciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 147 głosów)

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • olejek rumowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czekoladę zetrzeć na tarce, wrzucić do żaroodpornego naczynia. Naczynie umieścić nad parą. Do roztopionej czekolady dodać masło, powoli ubijać trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Do rondelka włożyć żółtka, wsypać połowę cukru i podgrzewać na małym ogniu, bijać na puszystą masę. Zdjąć z ognia i wymieszać z czekoladowym kremem.
  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając przy tym resztę cukru.
  • Do czekoladowego kremu wsypać łyżkę kakao i mąkę, delikatnie wymieszać. Pomału połączyć masę z pianą.
  • Posmarować masłem tortownicę o średnicy ok. 24 cm i wysypać jej dno pokruszonymi biszkoptami. Przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C) na ok. 30 min. Ciasto po ostygnięciu oprószyć kakao.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy