Ciasto cytrynowe

Szybkie ciasto na deser, albo popoludniowa kawusie ze znajomymi.

dodany przez: kasia1977

Ciasta ciasto ucierane ciasto z owocami Desery

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 194 głosów)


Składniki:

  • 225g (113g) niesolonego masla
  • 225g (113g) drobnego cukru
  • 4 jajka (2 jajka)
  • drobniutko otarta skorka z 1 cytryny - ja: dwie lyzeczki olejku cytrynowego (lemon flavouring)
  • 225g (113g) maki z proszkiem do pieczenia
  • na lukier: sok z cytryny (ja: z butelki) i cukier puder + odrobina zoltego barwnika do jedzenia (mam i chce zuzyc:))

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Rozgrzac piekarnik do 180stC (160stC - z termoobiegiem). Utrzec maslo i cukier, az beda biale i kremowe, dodac jajka, po jednym, powoli mieszajac - jesli masa zaczyna sie robic glutowata dodac lyzke maki. Przesiac make i dodac starta cytryne, wymieszac, az skladniki beda polaczone. Wylozyc foremke na bochenek 1kg (u mnie 0.5kg) - 8/21cm papierem do pieczenia, potem wlac i wyrownac ciasto. Piec okolo 45-50min (u mnie okolo 35-40min), az patyczek wetkniety w srodek ciasta wychodzi czysty i suchy. Kiedy ciasto stygnie w foremce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, ponakluwaj cieple ciasto patyczkiem i polej lukrem. Zostaw do wystygniecia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy