Ciasto cytrynowe

Bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Ciastaciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 159 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklana mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • Krem:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny
  • Lukier:
  • 8 czubatych łyżek cukr pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żóltek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, następnie mieszamy. Makę przesiewamy przez sitko. Do ubitej piany dajemy cukier, następnie żóltka, a na końcu mieszamy wszystko z mąką. Biszkopt pieczemy w 175 st.C ok. 25 minut. Po ostygnięciu biszkopt kroimy na pół.
  • Krem: Wodę, cukier, cukier waniliowy i masło zagotować. Dodać sok z cytryny. Wymieszać mąkę z mlekiem i wlać do gotującej się wody z cukrem i masłem, ugotować budyń. Budyń zaraz po ugotowaniu wlewamy na biszkopt!! Natępnie przykrywamy wierzchnią wartswą biszkoptu.
  • Lukier: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny (lukier musi być gęsty jak śmietana). Samrujemy wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy